Skip to main content

Case – NPO Radiohuis: Radio 1 & Radio 4

Klantnaam

NPO Radiohuis

Categorie

Broadcast

Oplevering

2018

NPO Radiohuis: Radio 1 & 4

De NPO is gestart met het bouwen van studios in het Radiohuis. Dit is in 2017 gestart en in 2018 opgeleverd. Het uiteindelijke doel van het Radiohuis is dat alle NPO radiozenders onder één dak komen binnen de zogenaamde Radiohuis omgeving op basis van state-of-the-art technologie.

Een belangrijk onderdeel in deze case is de behoefte vanuit de NPO om studio’s te bouwen met een Audio over IP oplossing. Focuspunten in de ontwerpfase waren gericht op bedieningsgemak en intergratiemogelijkheden met andere systemen. 

“De focus bij het radiohuis ligt op innovatie. De uitdaging was vooral om een gemeenschappelijk, snel, efficiënt en betrouwbaar Audio over IP netwerk neer te leggen. Als eerste in Nederland is er een volledige Audio over IP oplossing gerealiseerd.”

Impressie

Impressie van de Radio 1 studio

  Impressie van de Radio 4 studio

   Impressie van het Radiohuis

    Uitdaging

    TRANSITIE NAAR AUDIO OVER IP

    De focus bij het radiohuis ligt op innovatie. Als eerste in Nederland is er een volledige Audio over IP oplossing gerealiseerd. De uitdaging was vooral om een gemeenschappelijk, snel, efficiënt en betrouwbaar Audio over IP netwerk neer te leggen, voorzien van redundancy voor goede betrouwbaarheid en met zo min mogelijk latency.

    Daarnaast lag er een uitdaging bij de gebruikers en technici van de studio’s. Gebruikers zullen moeten wennen aan een nieuwe workflow en een ander merk audiotafel en de technici zullen moeten wennen aan de IP installatie.

    De laatste grote uitdaging lag bij de multicast streaming netwerken. Deze netwerken gebruiken een op PTP gebaseerd precisie timing protocol en multicast technieken waarbij alles real-time moet gebeuren en er geen IP pakketten verloren mogen gaan. Dankzij veelvuldige samenwerking met de developmentteams van leveranciers is alles tot in detail getweakt.

    Oplossing

    HOOGWAARDIGE TECHNIEK GERBUIKT VOOR GEMAK

    Voor de studios van Radio 1 en 4 is een Lawo audio platform gebaseerd op het Saphire en Powercore platform in combinatie met een Arista Audio over IP streaming netwerk gerealiseerd. Dit wordt aangestuurd via een nieuw en centraal management systeem VSM. Via deze VSM worden de audio streams binnen het audioplatform, de codecs, het telefoonsysteem en de intercom aangestuurd.

    Voor de signalering is gekozen voor IDS, zodat elke studio beschikt over fraaie beeldschermen, aftelklokken, on-air displays, microfoons en de mogelijkheid om video aan de visual radio feeds te tonen. Ook het IDS systeem wordt aangestuurd vanuit VSM.

    De KVM is op basis van het CompactCenter platform van G&D opgebouwd. Dit systeem is bewust niet op IP uitgevoerd. In het geval van storing in je netwerk behoud je de KVM bediening.

    Bij de Radio 1 studio’s zijn ook vele technische werkplekken ingericht waar medewerkers zelf snel en eenvoudig een eigen montage kunnen maken. Deze plekken zijn gebaseerd op een Lawo CompactEngine met VisTools en draaien op een PC die bediend wordt met een touchscreen.

    De radiostudio’s zijn redundant uitgevoerd. Het zijn twee fysieke studio’s die afwisselend per programma on-air gaan. Daarnaast is er bij Radio 1 een Self-Op studio gerealiseerd, hier kunnen DJ’s hun eigen show maken.

    Resultaten

    INNOVATIEVE STUDIOFACILITEITEN OP BASIS VAN IP

    Er is een volledige Audio over IP omgeving gerealiseerd bij Radio 1 en 4. Er zijn drie grote radiostudio’s met eigen regie gerealiseerd. Daarnaast zijn er een Self-OP studio, meerdere WPM ruimtes, een spreekcel, meerdere technische werkplekken en regieplekken gerealiseerd. Hiermee hebben medewerkers van Radio 1 en Radio 4 alle mogelijkheden om de mooiste radioprogramma’s te maken.

    Het bijzondere aan dit project is het netwerk wat is aangelegd. In de basis kan overal waar het netwerk aanwezig is, een audio stream opgepakt worden wat de infrastructuur enorm flexibel maakt. Het is de eerste radio omgeving in Nederland waar daadwerkelijk Audio over IP is toegepast door de gehele infrastructuur. 

    Radio 1 Studio

    • Twee grote radiostudio’s met eigen regie

    • Eén Self-OP studio waar een DJ zijn eigen mix kan schuiven

    • Twee WPM ruimtes om je eigen opnames te maken en mogelijkheid om WPM onderdeel te maken van de studio

    • Eén spreekcel voor het inspreken van items

    • Acht technische werkplekken voor medewerkers om eigen items samen te stellen

    Radio 4 Studio

    • Radiostudio met een uitgebreide WPM

    • Regieplek voor technicus, regisseur, presentator en twee gasten

    • Mogelijkheid tot aankoppelen studio waar vier extra gasten en presentator plaats kunnen nemen

    • WPM ruimte om  zelf items samen te stellen met behulp van een Omni player, externe lijnen en telefoonlijnen

    Overzicht van technische specificaties

    • Arista DCS-7050 Spine switch
    • Arista DCS-7150 Leaf switch
    • G&D ControlCenter 80 matrixen
    • IDS Core Plus
    • Tektronix SPG8000A
    • Crystal Compact Engine platform

    Overzicht van technische specificaties

    • Lawo VSM System Control
    • Lawo Sapphire & Powercore platform (Radio 1)
     • 24 faders en central module
     • Self-op 20 faders en central module
    • Lawo Sapphire platform (Radio 4)
     • 20 faders en central module

    Betrokken Partners

     Benieuwd wat D&MS voor jouw op het gebied van
     Broadcast kan betekenen?

     We denken graag met je mee